Supermarkten gaan zelf blikjes inzamelen

Supermarkten gaan zelf blikjes inzamelen

Tags: nieuws

Vanaf 31 december 2022 wordt er statiegeld ingevoerd op blikjes. In opdracht van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) werkte Stichting Afvalfonds Verpakkingen aan het opzetten van een innamesysteem voor deze statiegeldblikjes. De afgelopen tijd hebben veel partijen daarover hun zorgen geuit.

Vraag hier een proefabonnement aan op VerpakkingsManagement. Voor slechts € 25,- ontvangt u 3 edities van hét vakblad voor de verpakkingsindustrie.


Stichting Afvalfonds Verpakkingen: CBL gaat zelf blikjes inzamelen in supermarkt.
CBL gaat blikjes zelf inzamelen in de supermarkt.

Stichting Afvalfonds Verpakkingen heeft de afgelopen tijd benut om met CBL en FNLI te bekijken hoe deze zorgen weg genomen kunnen worden. Daartoe heeft het CBL besloten om de blikjes zelf in te zamelen in de supermarkt. Samen met alle stakeholders zal gekeken worden hoe in de toekomst een nieuw landelijk systeem kan worden opgezet waar verpakkingen en andere voor recycling geschikte stromen kunnen worden ingeleverd.

Stichting Afvalfonds Verpakkingen

In Nederland zijn bedrijven die verpakte producten op de markt brengen wettelijk verplicht te zorgen voor het inzamelen en recyclen van de verpakkingen: de producentenverantwoordelijkheid. Stichting Afvalfonds Verpakkingen heeft de verantwoordelijkheid van deze bedrijven op zich genomen. Het verpakkend bedrijfsleven betaalt hiervoor een bijdrage per kilo verpakkingen aan de stichting, de zogenaamde afvalbeheersbijdrage. Hiermee worden de kosten voor inzameling en recycling van verpakkingen vergoed aan de gemeenten.

Artikel delen