Ranobo gaat in zee met Getra

Ranobo gaat in zee met Getra

Coding nuts

Door het zeer diverse productassortiment en het grote aantal verschillende verpakkingsvormen is de productcodering bij notenspecialist Ranobo een forse uitdaging. Getra gebruikte verschillende technologieën, van thermotransfer, inkjet en laser tot en met palletlabeling om aan de vragen van het bedrijf te voldoen. ‘Door goed te luisteren naar onze vragen, kon Getra de beste oplossingen voorstellen’, zegt bedrijfsleider Gilles Jeuris.

De noten en aanverwante producten worden afgevuld in allerlei zakjes, flowpacks, bakjes en emmers.

In totaal gaat het bij Ranobo om zo’n 5.000 ton zeer diverse producten per jaar. De reeksgroottes zijn uiteenlopend. Snel omschakelen is een must voor dit bedrijf. De zakjes zijn gemaakt van PE-laminaatfolie of biofolie met hoge barrière-eigenschappen, die de houdbaarheid van de producten garandeert. Portieverpakkingen zijn mogelijk vanaf vijf gram.

Zakjes hebben gewichten tot 250 gram. Andere mogelijke verpakkingen zijn flowpacks, bakjes met inhouden van 0,5 of 1 liter en emmers tot 25 kilogram voor foodservice.

Ranobo

Ranobo is een gespecialiseerde groothandel in noten, zaden, pitten, gedroogde vruchten, crackers en gelijkaardige producten. De onderneming werd in 1994 door de toenmalige eigenaar Jef Peeters opgericht als een notenbar in Turnhout. Maar vrij snel begon Peeters ook andere winkels te bevoorraden en verschoof het accent naar groothandel. Aanvankelijk werden de producten vooral in bulk verkocht. Nu vult Ranobo voor zo’n 350 referenties verschillende producten en verpakkingen af in gewichten tussen 5 gram en 25 kilogram.

Ranobo is een snelle groeier die veel aandacht hecht aan duurzaamheid. Dat blijkt al meteen uit de groengevel aan de ingang van het bedrijf. De recente corona-epidemie zorgde voor enkele haperingen, maar groeijaren van 10% en meer zijn geen uitzondering voor de Belgische leider in deze markt. ‘Nagenoeg alle Belgische retailers verkopen onze producten, onder onze eigen merknaam of onder private labels’, vertelt Jeuris. ‘10% van onze producten gaat naar het buitenland.’

Codering

Het is een uitdaging de verschillende verpakkingen te voorzien van de vereiste informatie, zoals de lotcode, houdbaarheidsdatum en de ingrediëntenlijst. Voor deze informatieplicht deed Ranobo een beroep op Getra.

u120_september2020

De codeerspecialisten van Getra ontwikkelden een aantal oplossingen gebaseerd op vrijwel alle mogelijke printtechnologieën, bestaande uit thermotransfer, inkjet, laser en palletlabeling.

14 afvulijnen

Om het enorme assortiment verpakkingen te kunnen afvullen, beschikt Ranobo over in totaal 14 lijnen: 12 zakjes- en flowpacklijnen en 2 lijnen voor het afvullen van potjes en emmers. Op elke lijn worden verschillende formaten en producten afgevuld.

hoofdfoto_ranobo

Dit stelt hoge eisen aan de flexibiliteit, niet alleen van de afvullers, maar ook van de codeerapparatuur. Thermotansfer voor zakjes Zakjes zijn voorzien van voorbedrukte informatie over de verpakte producten. Variabele informatie zoals lotcodes en houdbaarheidsdata worden er door middel van thermotransfer op aan gebracht. Getra adviseerde hiervoor de Videojet 6330 Dataflex printers en integreerde de toestellen met de afvulmachines. Met een snelheid tot 200 verpakkingen per minuut hebben deze printers geen probleem om de afvulsnelheden te volgen. Minder afval De potten en emmers zijn voorbedrukt met de brandinginformatie.

ranobo_foto_2

Het coderen van horecaverpakkingen

In samenspraak met production supervisor Wim Verheyen raadde productspecialist Guillaume Versteylen van Getra een Videojet 3340 CO2 -laser aan voor het afdrukken van de productnaam en een Videojet 9550 print & apply labeler voor het printen en aanbrengen van de ingrediëntenlijst en houdbaarheidsdatum op de onderkant van de verpakkingen. Voor het aanbrengen van het ingrediëntenetiket koos Ranobo voor een applicator van Mebes.

Folieprinter voor flowpacks

Een deel van de productie bij Ranobo wordt verpakt in flowpacks. Voor het bedrukken van deze verpakkingen wordt gebruikt gemaakt van Videojet 6330 Dataflex folieprinters. Dit toestel vervangt de printers die ‘standaard’ voorzien waren in de flowpack machine. De Dataflex folieprinters voldoen uitstekend aan alle technische en kwaliteitseisen die Ranobo aan de codering stelt. Ze werken perfect samen met de verpakkingsmachines en blijken in de praktijk zeer betrouwbaar. Een Sato CL6NX printer verzorgt de palletlabeling.

Artikel delen