Trends in vloeibare voedingsmiddelen en dranken op Ipack-Ima 2025

Trends in vloeibare voedingsmiddelen en dranken op Ipack-Ima 2025

Trends in vloeibare voedingsmiddelen en dranken op Ipack-Ima 2025

Het internationale verpakkingsevenement Ipack-Ima staat van 27 tot 30 mei op de 2025-beursagenda. Plaats van handeling is het Italiaanse beurscentrum Fiera Milano. Tijdens deze dagen kunnen fabrikanten van technologieën eindgebruikers treffen om de trends op het gebied van vloeibaar voedsel en dranken te ontdekken. Producten als frisdranken, melk geproduceerd voor directe consumptie, frisdranken, mineraalwater, bieren, wijnen en sterke dranken, functionele en energiedranken, sappen, babydranken en kindervoeding, evenals soepen, oliën, dressings en sauzen, zullen de revue passeren, informeert de beursorganisatie.

Verpakkingsmachines in cijfers

Verpakkingsmachines voor de vloeibare voedingsmiddelen- en drankensector in cijfers: De wereldmarkt is 14,9 miljard euro waard en noteert een gemiddelde jaarlijks groeipercentage van +2,9%. Voor de periode 2023-2027, met de nadruk op de best presterende landen, staat de VS aan de leiding met een marktwaarde van 4,6 miljard euro, gevolgd door China met 2,2 miljard euro, en Duitsland - dat alleen al 1,15 miljard euro waard is - en daarna Japan met een omzet van 1,10 miljard euro. Op de vijfde plaats staat Italië met een totaalomzet van 0,6 miljard euro. De markten met het hoogste groeipotentieel zijn Singapore (+12,9%), Hongarije (+9,4%), Bulgarije (+9,1).

Verpakkingsevenement Ipack-Ima 2025

De verwerkende industrie

De verwachting betreffende de verwerkings- en voorbereidingsmachines is dat dit segment tegen eind 2024 wereldwijd 23 miljard euro zal bereiken, met een gemiddeld geschat groeipercentage van +5,5%. De belangrijkste markten zijn Duitsland, Italië en de VS, gevolgd door Frankrijk, Zwitserland en Spanje (bron: Ucima/Mecs).

Verwachte groei wereldwijde productie

De wereldwijde productie van dranken en vloeibare voedingsmiddelen zal naar verwachting eind 2024 meer dan 1.600 miljard euro bedragen, met een verwachte groei van +4,7%. Bovenaan de ranglijst staan de VS met 218,9 miljard euro, gevolgd door Duitsland met 53,3 miljard euro, Frankrijk met 46,2 miljard euro en Italië met 40,9 miljard euro. 
Ten slotte bieden de volgende landen het hoogste groeipotentieel voor 2024: Ethiopië (+21%), Nigeria (+16%) en Turkije (+13%) (bron: Ucima/Mecs–gegevens 2001/2024).

Verpakkingsevenement Ipack-Ima 2025

Verpakkingsmachines en -materialen

Op de beurseditie van 2025 wordt het nieuwe technologische aanbod, waaronder filtersystemen, vul-, spoel- en blaasmachines, sterilisatie-installaties, etiketteermachines, evenals sluitlijnen en end-of-line-oplossingen, naar voren gebracht. Er zal ook aandacht zijn voor verpakkingsmaterialen, waarvoor de industrie zich inzet voor het vinden van nieuwe, milieuverantwoorde toepassingen.

Verpakkingsevenement Ipack-Ima 2025

 

Artikel delen