Uitkomst onderzoek: meer papier in verpakkingsmateriaal

Onderzoeksrapport van Aquapak Polymers toont aan dat experts meer papier in verpakkingsmateriaal verwachten

Uitkomst onderzoek: meer papier in verpakkingsmateriaal

Het Engelse Aquapak Polymers heeft recent een onderzoeksrapport gepubliceerd waaruit blijkt dat steeds meer bedrijven meer gaan investeren in duurzame verpakkingen. Het onderzoek werd gehouden onder 150 duurzaamheids- en verpakkingsexperts in het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland.

Bijna driekwart van de ondervraagden verwacht dat voor duurzamere verpakkingen meer papier zal worden gebruikt in de komende vijf jaar. Dit en meer is te lezen in het rapport “Sustainable Packaging in Europe: the drive for change”, dat op 16 mei 2023 werd gepubliceerd.

Meer papier in verpakkingsmateriaal

Het onderzoek toont aan dat als het gaat om de drie meest voorkomende verpakkingsmaterialen, de meerderheid (83%) van de respondenten verwacht meer multi-materiaal te gaan gebruiken in hun productportfolio’s en dat bijna driekwart (72%) meer papier zal gebruiken in de komende vijf jaar. Als het gaat om innovatieve nieuwe materialen, is een groter gebruik van nieuwe polymeren in hun verpakkingsmateriaal de verwachting, zoals respectievelijk PVOH (69%) en bioplastics (65%). 

Productbescherming belangrijkste kenmerk

Productbescherming wordt als belangrijkste kenmerk van het verpakkingsmateriaal gezien; belangrijker dan de recycling van een verpakking. Aquapak ontwikkelde Hydropol, een polymeer op basis van PVOH, dat kan worden gecoat op zowel papier als karton, met onder andere bewezen gas- en vetbarrière-eigenschappen en warmteafdichting, waardoor het geschikt is voor verschillende verpakkingstoepassingen. De Hydropol-coating kan worden gerecycled en is biologisch afbreekbaar, claimt de materiaaltechnoloog.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Artikel delen