Verpakkingstrends - papier en karton steeds belangrijker

Verpakkingstrends - papier en karton steeds belangrijker

Dat papier en karton steeds populairder worden, blijkt wel uit de vele bedrijven die overstappen van plastic naar papier. 

Papieren stazak voor vaatwastabletten

De wereldwijde verpakkings- en papiergroep Mondi heeft samen met merkeigenaar Reckitt een innovatieve stazak op papierbasis ontwikkeld en gelanceerd voor het merk Finish vaatwastabletten..

De nieuwe verpakkingsoplossing bevat 75 procent minder plastic dan zijn volledig op plastic gebaseerde voorganger. De plasticbesparing zou meer dan 2.000 ton per jaar bedragen. De verandering maakt deel uit van de ambities van Reckitt om het gebruik van nieuw plastic in verpakkingen tegen 2030 te halveren.

mondi-and-reckitt-

Het gebruik van papieren verpakkingen voor vaatwastabletten is van oudsher een uitdaging, omdat de in water oplosbare tabletten absoluut droog moeten worden bewaard in een afsluitbare, duurzame en waterbestendige buitenverpakking.

Mondi ’s EcoSolutions vervangt 75 procent van het plastic door papier van hoge kwaliteit. De resterende 25 procent plastic in de verpakking wordt deels gebruikt om de papierstructuur te versterken en een barrière te bieden die de kwaliteit en veiligheid van het eindproduct waarborgt, deels om een vochtbestendige en strakke herafdichting te bereiken.

De nieuwe op papier gebaseerde verpakking voor Finish wordt in eerste instantie gelanceerd bij de winkelketen Carrefour in Frankrijk, waar de verpakking recyclebaar zal zijn in bestaande papierrecyclingstromen.

Lees verder

Première voor Sealed Air in papieren verpakkingen

Sealed Air heeft zijn eerste op papier gebaseerde beschermende en schokabsorberende verpakkingssystemen gelanceerd. Het is ontworpen om te voldoen aan de groeiende vraag van e-commerce en andere kleine en middelgrote bedrijven naar papieren oplossingen.

Sealed Air, quickwrap-nano2

Het betreft de introductie van Sealed Air QuikWrap Nano en QuikWrap M. Kant-en-klare papieren verpakkingsoplossingen waar geen elektriciteit of onderhoud bij komt kijken.

Beide systemen produceren een dubbele laag FSC - gecertificeerd kraftpapier met een honingraatstructuur en tissuepapier om de productbescherming te verbeteren. Het papier is 100 procent recyclebaar en er geen schaar nodig voor verwerking.

De systemen zijn ideaal voor kleine en middelgrote bedrijven die een gebruiksvriendelijke, ruimtebesparende en efficiënte beschermende papieren verpakking willen.

Lees verder

Albert Heijn in P&G-pilot voor papieren wasverzachter fles Lenor

In samenwerking met papierflessenproducent Paboco gaat P&G zijn vloeibare wasverzachter van Lenor testen in papieren flessen. De fles is samengesteld uit papiervezels van FSC-gecertificeerde bronnen, maar om doorsijpelen te voorkomen en om de frisse geur van de Lenor Fabric Conditioner binnenin te behouden, heeft deze fles van de eerste generatie een binnenlaag van gerecycled plastic.

PenG Albert Heijn paper bottle

De pilot wordt uitgevoerd met de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn en zal begin 2023 120.000 papieren flessen Lenor's Fabric Conditioner in de schappen plaatsen.

De proef moet inzicht bieden in de functionaliteit van een niet-plastic fles voor vloeibare wasmiddelen.

Lees verder

BillerudKorsnas elimineert plastic folie in papieren zakken

BillerudKorsnas heeft een nieuw zakpapier gelanceerd, Performance White Barrier genaamd, dat de plastic filmbarrière die gewoonlijk in papieren zakken wordt aangetroffen, heeft vervangen door een coating. Volgens het bedrijf is het zakpapier vergelijkbaar met traditionele alternatieven, wat betreft de verwachte houdbaarheid en andere prestatiefactoren.

billerud

Enkele van de belangrijkste voordelen zijn: eenvoudige recycling in reguliere papierstromen, een goed printoppervlak voor branding en geen noodzaak voor veranderingen in de toeleveringsketen.

Lees verder

McDonald’s

McDonald’s vervangt in het Verenigd Koningrijk haar plastic bestek door papieren lepels, messen en vorken. Deze overstap bespaart volgens het fastfoodconcern jaarlijks 858 ton plastic. En de McFlurry wordt in Duitsland zonder plastic deksel en plastic lepel geleverd.

mcdonalds-dessert-mcFlurry-800x445

Maar ondanks de voordelen voor het milieu zijn niet alle klanten blij met de verandering. Velen delen hun mening op sociale media: ‘Het ontdekken dat McDonald's nu papieren lepels gebruikt voor McFlurries heeft mijn week verpest.’

Lees verder

Artikel delen