Volautomatische lijn voor het verpakken van zaden

Volautomatische lijn voor het verpakken van zaden

Ausloos leverde onlangs een volledige verpakkingslijn op maat bij Termont & Thomaes, gespecialiseerd in de handel van peulvruchten, granen en zaden.

Het bedrijf in Biervliet wilde zijn halfautomatische verpakkingslijn vervangen door een efficiëntere oplossing. Dat is gelukt: 10 ton per uur verpakken is geen enkel probleem

Ausloos levert verpakkingsoplossingen aan meerdere veredelaars van zaden en aan zaadhandelaren.

‘We hebben een positie opgebouwd in deze markt door onze reputatie’, zegt directeur Tom Ausloos. ‘Bij Termont & Thomaes hebben we een turn-key project uitgevoerd dat flinke productiviteitsverhoging heeft gebracht, tot wel 400 zakken per uur.’

Volautomatische machines Ausloos werkte voor Termont & Thomaes een volautomatische verpakkingslijn uit voor papieren openmondzakken van vooral 10 en 25 kg. Het begint bij het wegen en vervolgens verpakken en dichtnaaien. Nadien wordt er geprint, gestapeld en wordt de pallet omwikkeld. Handwerk komt er niet meer aan te pas.

Hygiëne belangrijk

Omdat er veel verschillende zaden worden verpakt, is het belangrijk dat de machine eenvoudig kan worden gereinigd. ‘We bouwen de machine zo ergonomisch mogelijk’, zegt Tom Ausloos. 

Tom Ausloos

Foto: Tom Ausloos

‘Via deurtjes is de machine goed toegankelijk en snelkoppelingen zorgen dat de klant kan reinigen zonder gereedschap.

Door zo min mogelijk hoekjes te creëren en de hellingsgraad steil genoeg te maken, zorg je dat er geen zaden en vuil achterblijven. Het wisselen tussen de verschillende producten verloopt dus vlekkeloos door het eenvoudig reinigen.

Een metaaldetector controleert de afgevulde zakken om contaminatie uit te sluiten.’

Kwaliteit

Door jarenlange ervaring in de zadensector, weet Ausloos dat betrouwbaarheid en kwaliteit belangrijk is. ‘Dat bieden we door kwaliteit te leveren met een goede service. Maar klanten vinden flexibiliteit ook belangrijk.

De geleverde Winner 400 robot palletiser heeft een tweede invoer van zakken die rechtstreeks uit containers komen en opnieuw gestapeld worden op pallets.

Die pallets worden ook omwikkeld. Zo kan Termont & Thomaes snel schakelen van eigen productie naar palletiseren van zakken uit containers.’

Artikel delen