3 vragen aan … Céline Montauriol, directeur MVO bij Azura tomaten

3 vragen aan … Céline Montauriol, directeur MVO bij Azura tomaten

Voor onze wekelijkse rubriek '3 vragen aan' vroegen we deze week aan Céline Montauriol, directrice Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van de Azura Groep, naar haar visie op duurzaam verpakken in de AGF.

Welke stappen hebben jullie de afgelopen jaren gemaakt om verpakkingen te verduurzamen?

‘Om te beginnen maken wij gebruik van verpakkingen voor ons eigen merk, maar ook voor huismerken in Europa, waarbij wij geen controle hebben over de verpakkingskeuze. Wij werken echter met hen samen om de verpakkingen te verbeteren.
We hanteren altijd dezelfde aanpak. Allereerst willen we de hoeveelheid materiaal dat gebruikt wordt voor verpakkingen terugdringen. Zo hebben wij het gewicht van onze verpakkingen sinds 2010 met 43% verminderd, waardoor meer dan 1200 ton plastic is bespaard.
Ten tweede willen we gebruik maken van gerecycleerde verpakkingen. Wij gebruiken rPET plastic, dat is gemaakt van gerecycled materiaal. Tegenwoordig gebruiken wij meer dan 85% rPET in onze PET-verpakkingen. Ten slotte werken wij uiteraard aan alternatieve verpakkingen voor plastic bakjes die het milieu minder belasten.’

 

In Frankrijk is er een verbod op plastic. Hoe ziet u de discussie plastic versus karton?

 

‘Het plasticverbod is denk ik een zeer Franse opvatting. Onze producten worden verkocht in andere Europese landen waar de discussie niet op dezelfde manier wordt gevoerd.
Verpakkingen van PET, rPET of zelfs PP worden in sommige landen via duidelijk geïdentificeerde kanalen gerecycleerd.’
‘Voor mij gaat de vraag dan ook niet over “plastic versus karton” maar over de duurzaamheid gedurende de hele levenscyclus. Laten we de toenemende druk niet vergeten op de natuurlijke hulpbron die nodig is voor de productie van karton: het bos. Deze beperkte hulpbron wordt bedreigd en het kartonproductieproces gebruikt veel water, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het rPET-proces. Ik zie het dan ook als een terecht streven om het gebruik van verpakkingen die gemaakt zijn van materialen uit de aardoliesector terug te dringen, maar de levenscyclusanalyses moeten daarbij als uitgangspunt dienen.’

 

Wat is volgens u de ideale verpakking? En/of zouden er helemaal geen consumentenverpakkingen meer nodig moeten zijn dankzij het agf-netje ?

 

‘Het ideaal is natuurlijk dat er geen verpakking is en dat de consument dus zijn eigen netje meeneemt. Dit type oplossing kan worden gebruikt voor producten die bestand zijn tegen vervoer en behandeling zonder dat de kwaliteit achteruitgaat, wat bij ons product helaas niet het geval is.’ 

 

Azura tomaten

 

Artikel delen