3 vragen aan Piet Degen docent Food Packaging

PIet Degen

3 vragen aan Piet Degen docent Food Packaging

Food Packaging aan HAS Green Academy

Piet Degen is docent Food Packaging aan HAS Green Academy. Hij geeft les op de verpakkingsgebieden waarin hij gespecialiseerd is en begeleidt studenten tijdens hun stage, hun bedrijfsopdrachten en individuele opdrachten. 

Vraag 1: Hoe staat het met de interesse van HAS-studenten voor vakken over verpakken?  


‘Ik heb zelf met de studenten gesproken om een goed antwoord op deze vraag te kunnen vinden. Dit jaar hebben zich 90 studenten ingeschreven voor Food Innovation.

Die studenten moeten op het einde van het eerste jaar kiezen welke specialisatie ze In het tweede jaar gaan volgen en zo'n 15% kiest voor de richting Packaging & Design.

De andere twee richtingen zijn Food & Design en Marketing & Business. Bij de studenten die voor Packaging & Design kiezen is zijn duurzaamheid, structureel design, grafisch design en communiceren de meeste voor komende argumenten.

Voor mij als docent is het een uitdaging om de studenten mee te nemen in verpakkingen, de verpakkingsketen en de product /verpakkingscombinatie.

Het vormt een goede basis voor een carrière in het bedrijfsleven en ik zie dat vooral de stages heel belangrijk zijn. Tijdens die periode kunnen ze toepassen wat ze geleerd hebben en de “puzzelstukjes” vallen op hun plaats. Ze komen na een stage terug met veel meer inzichten en op dit moment is het ook zo dat veel bedrijven contact houden met de stagiairs om ze later in dienst te kunnen nemen.’ 

'zo'n 15% kiest voor de richting Packaging & Design'

Vraag 2: Wat leeft er op het gebied van verpakken bij de studenten. Oftewel: wat vinden ze belangrijk? 

 ‘Duurzaamheid leeft heel erg onder onze studenten, maar dan gaat het vooral om hun ergernis aan greenwashing. Ze hebben er grote moeite mee dat bepaalde materialen ten onrechte als het meest duurzaam worden aangeprezen.

Ze worden in de privésfeer soms hierop aangesproken en het is soms moeilijk voor ze om mensen dan te overtuigen dat verpakkingen diverse functies hebben, bijvoorbeeld het voorkomen van voedselverspilling.

Je kan niet zomaar het ene materiaal duurzamer noemen dan een ander materiaal. Ook op de socials zijn veel ongefundeerde meningen te vinden over verpakkingen en ik merk dat het ze raakt.’ 

VM foto HAs studenten en Piet Degen 2
2de jaars Packaging&Design studenten

Vraag 3:  Wat is voor jou als docent belangrijk? Anders gezegd: wat wil je op de studenten overbrengen en wanneer is voor jou de missie geslaagd? 

‘Voor mij als docent is de missie geslaagd als de student, die gekozen heeft voor verpakkingen, daar ook gelukkig van wordt, want dat is het allerbelangrijkste.

Ik wil heel graag dat ze na vier jaar HAS als jonge Packaging professionals zelfverzekerd het bedrijfsleven ingaan met open blik en voldoende bagage door onze opleiding. Dat vind ik een belangrijk gevoel en ik ben ervan overtuigd dat ze slagen. Ik zie ze dus met een gerust hart het bedrijfsleven in gaan, in de wetenschap dat ze zich goed kunnen redden.' 
 

VerpakkingsManagement heeft HAS-studenten gevraagd gastcolumns te schrijven. De eerste vindt u binnenkort op onze website. 

‘Voor mij als docent is de missie geslaagd als de student, die gekozen heeft voor verpakkingen, daar ook gelukkig van wordt'
Wil jij ook een onderwerp aandragen voor onze rubriek "3 vragen aan.."  ? Lees verder onderaan deze pagina.
Artikel delen

We vragen het aan jou!

Welke personen uit de verpakkingsbranche vind jij interessant om over te lezen en welke verpakkingsonderwerpen hebben jouw interesse? Deel je mening met ons!