Wat is rPET?
rPet is een type kunststof dat wordt vervaardigd door mechanische recycling van gebruikte PET-flessen en verpakkingen. Deze verpakkingen worden verzameld in een recyclestroom om te worden gewassen, versnipperd en verwerkt tot een kunststof korrel (granulaat). Omdat granulaat weer het begin is van het proces om een PET-fles te maken, is door het gebruik van rPET de cirkel weer rond.
Verschillende soorten rPET
Er zijn verschillende soorten rPET die kunnen worden ingezet voor de productie van rPET-flessen. Dit zijn de verschillen:
Industrial waste
Industrial waste rPET wil zeggen dat het gerecyclede materiaal bestaat uit schoon afval van plasticverwerkers. Dit kan schoon productieafval zijn of bijvoorbeeld flessen die bij een PET-flessenproducent op de grond zijn gevallen en hierom niet meer voor food toepassingen kunnen worden verkocht.
Post consumer material
Post consumer material houdt in dat de fles eerst bij een consument is geweest. De consument levert de fles in via de innamesystemen waarna het gerecycled wordt.
Food contact material
rPET dat gebruikt wordt voor de productie van flessen die in contact komen met voeding, moet food contact gecertificeerd zijn. Dit wil zeggen dat de kunststofbron traceerbaar moet zijn en het inzamelingssysteem gesloten moet zijn. Dit is bijvoorbeeld bij het statiegeld inzamelingssysteem het geval. Ducona gebruikt alleen rPET wat food contact gecertificeerd is.
Non-food contact material
Dit is rPET wat niet food contact gecertificeerd is en daardoor ook niet kan worden gebruikt voor voedingstoepassingen.
Single use plastics directive (SUP)
Het gebruik van rPET wordt vanaf 2025 verplicht door Europese wetgeving (Richtlijn (EU) 2019/904) voor specifieke verpakkingen.
Dit betekent kort gezegd dat alle eenmalige drankverpakkingen een vastgesteld percentage rPET moeten hebben, namelijk minimaal 25% in 2025 en minimaal 30% in 2030.
Voorbeelden van drankverpakkingen die als kunststofproducten voor eenmalig gebruik worden beschouwd, zijn drankflessen of samengestelde drankverpakkingen voor bier, wijn, water, frisdranken, sappen en nectars, instant dranken of melk .
De genoemde percentages zijn haalbaar volgens Ducona. Echter, deze maatregel zal mogelijk wel gevolgen kunnen gaan hebben voor de beschikbaarheid en het prijsniveau van het rPET materiaal.
Hoeveel % rPET moet ik gebruiken voor mijn verpakking?
Bij een keuze van 30% rPET voor uw PET drankverpakking, heeft u het voordeel dat u al voldoet aan de komende wetgeving. Het is ook mogelijk om hogere percentages te gebruiken voor uw verpakking, alleen zijn hogere percentages niet haalbaar voor de gehele markt tegelijkertijd, informeert de onderneming.
Als iedere verpakking in 100% rPET wordt gemaakt, zullen er tekorten ontstaan op de rPET markt en zal het materiaal aanzienlijk duurder worden. Daarnaast zal er altijd nieuw PET materiaal (virgin materiaal) in de materiaalstroom moeten blijven komen vanwege materiaalverlies bij het recycleproces.
Hierom heeft het de algemene voorkeur om niet teveel af te wijken van de minimaal voorgeschreven 30% in 2030, maar uiteindelijk kiest het bedrijf natuurlijk zelf welke verpakking wordt ingezet voor een product.
Conclusie
Ducona verwacht dat mede door de toenemende vraag naar duurzame verpakkingen en de aankomende wetgeving dat het gebruik van rPET steeds verder zal toenemen.